Blonde d'Aquitaine

A fajta eredete a VI. századba vezethető vissza. Gall és germán törzsek kitűnő igásmarhája volt a "Bos Aquaticus". A különböző szőke marhák mind ebből a törzsből erednek. A XIX. század végére Franciaországon belül három fajta alakul ki. Nevezetesen a garronnais, a quercy és a blonde pyrénéese.

Quittet felügyelő javaslatára, a nagyobb tehénlétszám elérése érdekében, 1961-ben a garronnais és a quercy fajta egyesül, majd 1962-ben csatlakozik hozzájuk a pyreneusi szőke marha törzskönyve is. Az első törzskönyv megalapításával 1856-ban foglalkoznak, de az általános érdektelenség miatt megszűnik. A későbbiek során 1898-ban a törzskönyv újra előtérbe kerül, és a bejegyzett állatok létszáma lassan növekedni kezd.

A törzskönyvek 1962. évi végleges egyesítése után 1972-ben a fajta egységes nemesítése érdekében létrejött a "Blonde D' Aquitaine Egyesület".
A Blonde D' Aquitaine fajtára a hosszú törzs, a kiváló testforma, a finom csontozat, a nagy fejlődési erély, amely elsősorban a hízlalás alatti gyarapodásban jut kifejezésre. A fajtára a kitűnő hús:csont és hús:faggyú arány a jellemző.
A fajtára jellemző paramétereket az alábbi táblázat tartalmazza:
Értékmérő Mértékegység Hímivar Nőivar
Marmagasság cm 150-155 140-145
Élősúly kg 1300-1500 850-1100
Első ellési kor hónap - 32-36
Könnyű ellés % - 93-95
Két ellés közti idő nap - 360-380
Születési súly kg 40-46 38-42
205 napos súly kg 250-300 230-280
365 napos súly kg 440-470 350-380

A Blonde D' Aquitaine fajta színe fedett barnásvörös, a világostól a sötétig terjedő árnyalatokkal. A szem, a szutyak környéke, a combok belső oldala, a has és a szárak rendszerint világosabbak. A fej könnyű, egyenes, vagy kissé domború profilú. A mar széles, a mellkas mély és dongás. A hát többnyire egyenes és széles. Az ágyék feszes és izmos, a far hosszú és széles. A combok szélesek, igen jól izmoltak, mélyen lehúzódó és kerek formájúak. A végtagok szilárdak a csontozat finom, vékony.
A fajta kiválóan alkalmas minden olyan egyszeri haszonállat előállító keresztezési program számára, ahol a végtermék hústermelő képességét és a hús minőségét akarják javítani. Különösen alkalmas az intenzív tejtermelő és a kistestű húsfajták hústermelő képességének javítására.
A fajta egyre szélesebb körű terjedése szükségessé tette egy átfogó szervezet megalakítását. Így 1988-ban megalakult a Blonde D' Aquitaine Breeders International Federation (FIEBRA).
forrás:https://www.agr.unideb.hu/animaldb/marha/f10.htm